Yoga

Se under fliken ”Aktuellt” för aktuella yogapass/yogaklasser

7 effekter av Yoga

Naturligtvis får yoga oss att må bra! Det är ett beprövat holistiskt hälsosystem som verkar ha ett oändligt antal fördelar för vårt välbefinnande. Många positiva effekter är även vetenskapligt bevisade men sanningen är att din praktik också kan göra mycket mer för dig än du tror! Och ju mer yoga vi gör, desto mer upptäcker vi dess fördelar. Läs om några av alla härliga och positiva effekter yoga kan ha på oss här!

Visste du att yoga…

1. Detoxar & renar kroppen
Yoga ökar syresättningen av blodet och vissa ställningar sägs stimulera matsmältningsorganen, liksom njurarna och levern. Vridningar sägs särskilt vara utrensande och andningsövningar hjälper till att öka syreupptagningen och renar blodet.

2. Ger större tålamod
En annan underbar bieffekt av regelbunden träning är att yoga lär oss släppa taget om resultat och att vara mer i nuet. Otålighet är ett behov av att vara någon annanstans och att hålla ställningar och fokusera på andningen gör det lättare för oss att hitta stillhet och lugn, precis där vi är.

3. Balanserar dina hormoner
Yoga är känt för att bidra till att få hela systemet i balans, särskilt körtlarna i det endokrina systemet, vars uppgift är att utsöndra hormoner i kroppen. Dessa påverkas varje gång du tränar och vissa ställningar, som barnets position, har en lugnande och vitaliserande effekt på binjurarna, som utsöndrar ett antal hormoner inklusive stresshormonet kortisol. Så i slutet av en hektisk dag, hoppa över vinet och lägg dig på golvet i barnets position i några minuter!

4. Förbättrar din koncentration
I vardagen är det lätt att sinnet distraheras vilket gör det svårt att koncentrera sig och få saker gjorda. Under ett yogapass uppmuntras du upprepade gånger att komma tillbaka till din andning vilket sägs öka förmågan till koncentration. Fokusera på din andning, på eller utanför mattan och du kommer märka att din koncentrationsförmåga förbättras!

5. Stimulerar din kreativitet
Många menar att yogan ökar kreativiteten. Det handlar inte bara om när vi utför kreativa saker utan har även en positiv inverkan på vårt sätt att tänka och lösa problem.

6. Ökar ditt självförtroende
Yoga kan hjälpa dig att bli mer självsäker. Yoga utvecklar egenskaper som styrka, balans och fokus och när vi ser förbättringar i vår praktik, ökar vårt självförtroende naturligt. Försök hålla plankan i ett par minuter varje morgon och se vad som händer.

7. Stärker din intuition
Din intuition har oftast rätt och det är den delen av vårt sinne som vi borde lyssna på oftare. En regelbunden meditation hjälper till att lugna och stilla rädslor, fobier och oro samtidigt som det stärker vår intuition så att den kan vägleda oss framåt.